Viatge en el temps a Bratislava
(27/08/2011) Karl M.:
És la segona vegada que Mariola i jo estem a Bratislava i a l’Hotel Kyjev.
No hem vingut obligats, però no t’amagaré la nostra decepció. En 2005, Mariola va dir d’aquest mastodòntic hotel: “El Kiev, edifici de 20 altures, és un monstre forrat per fora de capes metàl·liques i un color decadent, com tot en general. Per dins, és auster, de línies rectes i amb grans espais comuns en les plantes baixes. A les habitacions, es perd aigua a les aixetes de les dutxes i n’hi ha pols. Encara avisen que tenen potència de 230 volts als enxufes”.
Sis anys més tard i amb Eslovàquia en l’Europa de l’euro, el seu comentari sobre el nostre allotjament està del tot vigent. Jo només afegiria que, si aleshores venia marcat amb quatre estrelles, ara sembla un hostel i venen amb orgull això de l’estil socialista. Sí i no: dormir en un llit de mig cos potser té el seu què, però renovar les tovalloles i mantindre els serveis més bàsics en condicions mínimes no és una qüestió d’estalinisme o capitalisme salvatge. És una altra història. Per no canviar en estos sis anys, no han canviat ni el preu (menys mal): aleshores vam pagar 42 euros al canvi, ara 43. Massa.
Sobre Bratilsava, la veritat es que no te massa molla, als ulls del viatger. Menudeta, el patrimoni, com les alternatives d’oci, no abunden. Ensenya sense pudor la lluita interna per abandonar definitivament un passat obscur i endinsar-se en el segle XXI -ara un solar, ara un edifici fet un drap, ara un altre de vidre. La corretja industrial que l’abraça mereix un colp d’ull. El centre convida a passejar, almenys en estos dies d’agost, però no a sopar -els preus s’han disparat d’un temps a esta part. Ens hem quedat sense copa, una tromba d’aigua ha interromput la visita i deixa els carrers deserts. I foscos, sembla 1991.
Más información
Evidentemente, no os recomiendo como primera opción en Bratislava el Hotel Kyjev, aunque si queréis tener una experiencia diferente, adelante. No es barato, pero ofrecen Internet wifi gratis en el hall y desayuno incluido en el precio.
El centro histórico de Bratislava se recorre rápido, puesto que no es muy grande. Los horarios en la oficina de turismo no son extensivos y hay que tener los ojos bien abiertos para encontrar el lugar adecuado donde comer o cenar. Una buena guía seguro que ayuda.
Sin duda, a favor de Bratislava esta su ubicación, a solamente 70 kilómetros de Viena en pleno centro de Europa. Es decir, ideal para visitarla por unas horas en coche en una ruta más completa.
En nuestro caso, la primera vez la visitamos a medio camino entre Budapest y Praga. En el viaje reciente, la parada fue en dirección a Cracovia. A Polonia subimos por el interior de Eslovaquia, por lo que tuvimos la oportunidad de disfrutar de los paisajes de los Tatras en la ruta en coche de alquiler.
Sobre el coche, en el primer viaje a Eslovaquia con nuestro propio automóvil sufrimos la novatada de no pagar la viñeta de la autopista. No lo indican en ningún sitio y fue la propia Policía en la frontera la que nos advirtió. Y nos multó. Con la lección aprendida, esta segunda vez compramos la pegatina nada más entrar en el país. Pero ni lo indican en la autopista ni en ningún otro lugar. Has de saberlo o te expones a una sanción.
Antes de partir, me gustó leer el artículo de ELPAÍS.com A Bratislava por el Danubio, publicado en El Viajero (ENE, 22 2011).
Para las reservas, esta vez no nos convenció la oferta de Booking.com, por lo que consultamos también en Trivago.