Viatge al sud-est d’Àsia (IV): alguns documentals

El compte enrere diu que queden només set dies per a emprendre vol i el desfici és quasi total. Com faré per suportar la setmana vinent? A hores d’ara ja m’he llegit la pràctica totalitat de guies de viatges sobre el sud-est d’Àsia. No així amb els blocs de viatges que parlen del tema, n’hi ha massa i acaben confonent-me. A canvi, les nits de sofà les invertim estos dies capficats en el món dels documentals. N’hi ha una pila (en espanyol) que parlen de Tailàndia i de Vietnam, i uns pocs, que ho fan de Cambodja i Laos. Els hem vist de la BBC, és a dir, de categoria; d’investigació; històrics; purament de viatges, com els de la Pilot Guides; també dels que ja cansen, és a dir: d’Españoles en el mundo. Estos són uns pocs dels que m’han semblat més interessants (clar, que me’n falten molts per veure):

Tailàndia
Niños, guerreros y zombis
(Cuatro; Jon Sistiaga, 2009). Investigació de recerca sobre la vessant més fosca del Muay thai, la boxa tailandesa.

(Part 1 de 6; la resta es poden trobar a la xarxa)

Thailand: Tourism and the Truth (BBC; 2008). La periodista Stacey Dooley viatja a la costa de Tailàndia per a conèixer les condicions laborals dels treballadors locals del turisme. També s’interessa per la situació dels anomenats gitanos del mar. En VO

 

Españoles en el mundo: Chiang Mai (RTVE; 2011). Episodi de la coneguda sèrie de TV sobre espanyols a l’estranger. Monotemàtic sobre els residents a Chiang Mai, segona ciutat de Tailàndia i porta d’entrada ales muntanyes del nord i el Triangle d’or.

Laos
Bomb Harvest
(Kim Mordaunt; 2007). Interessant documental australià sobre la Guerra Secreta de Laos, el bombardeig sistemàtic del país a costa dels nord-americans als anys 70, al mateix temps que lliuraven la guerra al veí Vietnam. Situació desconeguda per a molts, les bombes no només van provocar una gran destrucció al moment, han deixat el país minat. En VO.

Norte de Tailandia y Laos (Pilot Guides; Ian Wright, temporada 4). Episodi de la famosa sèrie televisiva de viatges, dedicat al nord de Tailàndia i Laos. La darrera part ens descobreix el país més rural del sud-est asiàtic.

(Part 1 de 4; la resta estan enllaçats)

Vietnam
La Guerra de Vietnam amb la intervenció dels Estats Units d’Amèrica entre 1965 i 1975, fa que el rastre de documentals (i de pel·lícules) sobre aquest país siga impossible de seguir, almenys en uns pocs dies. Jo he optat per veure’n en castellà i em quede amb un parell produïts per RTVE.

Vietnam, la guerra inacabada (RTVE, En Portada; 2009). Reportatge del programa de La2, En Portada, sobre les ferides de la Guerra del Vietnam tres dècades després.

Cambodja
Utopía y terror (Los jemeres rojos) (RTVE, En Portada; 2005). Reportatge de recerca sobre el règim dels Khmers rojos que va sotmetre al país entre 1975 i 1979. Interessants testimonis actuals.

Camboya, rincones insólitos (RTVE, Buscamundos; 2011). El programa Buscamundos, de La2, ens tracta de mostrar una Cambodja més enllà dels fulletons de propaganda turística, fent menció al turisme paramilitar o al sexual.

*NOTA FINAL: Com sempre, no n’hi ha res que m’agrade més que em recomaneu alguna cosa que no conega. Si és el cas, per favor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s