Phnom Penh. Banderes a mig pal

Norodom Sihanouk va obtindre tot el poder a Cambodja el 1953, quan el seu país va esdevindre independent després de dècades sota control francés. Als anys 70 va marxar per primera vegada per a tornar com un heroi i haver de fugir per segona volta, després del règim terrorífic imposat pels Jemers rojos al 1975. Amb més vides que un gat, el rei va recuperar la corona oficialment en 1993, any de la refundació del Regne de Cambodja. Fa una dècada va abdicar per a cedir-li el lloc al seu fill, Norodom Sihamoni. Va morir ara fa uns mesos a Pekín. De tot això, ahir no en sabia res, ha estat una lliçó obligada a les últimes hores en trobar-nos una ciutat de Phnom Penh completament paralitzada en memòria de Sihanouk. I és que, malgrat que l’antic rei ja fa un temps que va morir, fou incinerat a la capital abans d’ahir, pel que s’ha decretat una setmana de dol. Per això mateix que, com tots els visitants que passen estos dies per la capital, ens hem trobat amb el centre històric completament cercat per la Policia i tancat al trànsit rodat, el Palau reial clausurat i convertit en un punt de peregrinatge. També la majoria de temples budistes de la ciutat, en silenci. Banderes a mig pal a Phnom Penh, que hem vist, o deixat de veure, d’una forma inesperada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s