Mauthausen: de l’escala i els antifeixistes espanyols

Precisament perquè conec a una persona que hi va anar i va tornar i n’ha contat només quan ha estat estrictament necessari, no m’he atrevit a escriure gairebé res de la visita a l’antic camp de concentració de Mauthausen. Només dues imatges: l’escala hui o la increïble força de la natura. De la humana, capaç de superar els reptes més complicats en les circumstàncies més horribles; i de la que tot ho pot, natura en si mateixa.

L'escala

L’escala

L’altra imatge la trobe alliberadora i trista a parts iguals. Gent valenta, forta, oblidada. Regalimaven les llàgrimes mirant-la l’altre dia allà a dins.

Alliberament de Mauthausen, llegiu la pancarta. /CC

Alliberament de Mauthausen, llegiu la pancarta. /CC

Abans de tancar, dos noms entre més de 7.000 (i molts més): Francesc BoixPaco Aura.

*Nota per al viatger:
Hi ha una versió traduïda al castellà del web oficial del memorial de l’antic camp de concentració de Mauthausen. Aquesta inclou detalls d’horaris, com arribar o visites guiades. Ara per ara, només les hi ha en anglès i alemany, però n’hi ha un llibret editat en castellà sobre el camp amb força informació. Més info en català a la web de l’amical de Mauthausen.

One comment

  1. deigote

    Me impresionó mucho este lugar, y su contraste con el bonito entorno en el que se encuentra. Bastante más que Dachau, que también tiene lo suyo. Se me ponen los pelillos de punta de pensar en conocer a alguien que estuvo, supongo que de alguna manera lo haría todo mucho más real de lo que ya es, o fue.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s