El fitxatge del Pep. Però què es el FC Bayern?

Agrade o no, si hi ha una cosa per la que Munic és conegut avui en dia a tot el planeta, eixa és el futbol i, en concret, el FC Bayern München. Este dimecres de vesprada n’hem tingut una prova més i a hores d’ara, mentre escric estes quatre ratlles al Quadern, comprove com el nom de la ciutat va apareixent a les portades dels mitjans de comunicació més importants del món. Que què ha passat? Això ja ho sabeu tots -ve als diaris-, la notícia: el Pep ha fitxat pel Bayern. Segons diu la premsa alemanya, l’acord s’ha tancat hui mateix després d’una reunió entre el club i l’actual entrenador, Jupp Heynckes, que previsiblement guanyarà el títol de lliga aquesta temporada i li cedirà la banqueta a Guardiola, a partir del juny. Com que no sé tindre les mans quetes i al mister ja el coneixem bé, culés i blancs, he pensat que seria una bona idea fer una menció del que representa el FC Bayern München.

Portada del Süddeutsche Zeitung, aquest dimecres de vesprada

Portada del Süddeutsche Zeitung, aquest dimecres de vesprada

Fundació. El Bayern de Munic fou fundat l’any 1900. En realitat i encara que és el símbol esportiu indiscutible de la ciutat, el club va nàixer 40 anys més tard que l’altre club muniqués important, el TSV 1860 München. No només això sinó, que Die Löwen -com són coneguts els companys del 1860- van aconseguir la primera Bundesliga abans que el Bayern, en 1966.

Època daurada. Després de sumar la primera Bundesliga, en aquest cas al 1969, el FC Bayern va encetar una etapa d’èxits esportius que l’han convertit en l’equip amb més títols d’Alemanya. Té 21 lligues i quatre Copes d’Europa -tres d’elles seguides, entre 1975 i 1977-.

Mia san Mia. Si el Barça és Més que un club, al Bayern no van curts d’orgull. La seua versió diu així: Mia san Mia, i literalment significa Nosaltres som nosaltres. Els que parleu alemany estàndard no intenteu buscar traduccions, és bavarés. Aquest missatge està gravat en la part de darrere de la samarreta, o tricó. Per cert, no és estrany veure cada dissabte a centenars d’aficionats amb la samarreta vermella per carrer, molts camí de l’estadi amb cervesa i Lederhose inclosos.

Massa social. El FC Bayern München rivalitza amb el FC Barcelona com un dels clubs del planeta amb més massa social. Segons xifres de club, en 2011 el Barça disposava de 180.000 socis enregistrats, mentre que el Bayern assegura en el seu web que per a la temporada passada va comptar amb el suport econòmic de 187.865 socis. El Real Madrid, per exemple, disposa de menys de 100.000 socis.

Estadi. Val a dir que no tots els socis del Bayern tenen la possibilitat d’acudir a l’estadi inclosa en el seu carnet. De fet, l’Allianz Arena té capacitat per a uns 70.000 espectadors, menys de la meitat de la massa social enregistrada – i que paga una quota-. Pel que fa a l’estadi actual, l’Allianz, està patrocinat per l’asseguradora local del mateix nom i fou inaugurat per al Mundial d’Alemanya 2006. És obra dels arquitectes Herzog & De Meuron i representa una de les icones contemporànies de la ciutat. Després de l’Allianz, han vingut altres estadis d’estètica semblant.

Javi Martínez. No han transcendit les xifres econòmiques del fitxatge de Guardiola -segurament quan les conega em posaré de mala llet i perdré les ganes d’escriure d’estes coses-, però encara van rodolant per ací les de la incorporació del navarrés Javi Martínez. 40 milions va pagar el club bavarés pel migcampista internacional espanyol, convertint el seu fitxatge en el més car de la història de la lliga alemanya. Ni el xaval, ni el club, ni l’afició han acabat d’assimilar la despesa sis mesos després, pel que cada setmana el partit de torn es converteix en una espècie d’examen per al futbolista. Si ens agarrem als números, i els alemanys sempre s’hi agafen bé, hi ha molt que demostrar.

Finances a la bavaresa. “Quan altres clubs van al banc, ho fan per a demanar préstecs. Quan anem nosaltres, anem a ingressar diners”. Eixa frase és de Uli Hoeness, ex-futbolista i president del FC Bayern, que ha vingut denunciant des de fa uns anys que altres clubs grans d’Europa -i en concret d’Espanya- estan incrementant el seu deute fins assolir nivells insostenibles.

Segons la revista Forbes, els clubs més rics del planeta són el Manchester United, el Real Madrid i el FC Barcelona. El Bayern seria el cinquè, però a diferència d’altres clubs no té deute. En novembre de 2012 va presentar els resultats de la temporada 2011/12 i va declarar un benefici d’11 milions d’euros. Els millors resultats en 112 anys, va titular la premsa.

Reviscolant. A meitat temporada i en parada tècnica hivernal, el Bayern és aquest any líder destacat en la Bundesliga, amb 42 punts en disset partits. Són nou punts més que el segon, Bayer Leverkusen, i dotze més que el Borussia de Dortmund. Els renans li havien pres la mesura als bavaresos en els últims anys, imposant-se en la lliga en les dos darreres edicions.

Per si fora poc, la temporada passada va acabar desastrosament en la vessant esportiva. Després de perdre la lliga, el Bayern va caure golejat contra el Borussia en la final de Copa i, només una setmana després, va perdre a casa la final de la Copa d’Europa. La forma de la derrota va ser el pitjor, a casa, davant un equip vingut a menys com el Chelsea i en la tanda de penals. Maracanazo.

Bé, repassada feta. Supose que en uns dies vindrà el Pep per ací i, com gran quedaor de bé que és, dirà algunes coses boniques, com que s’ha decidit pel FC Bayern perquè té una estructura esportiva semblant a la del Barça, cuida la cantera o perquè és un club molt assenyat i seriós. No és del tot mentida, ja ho heu vist.

9 comments

 1. Norbert

  Amigatxo, feliç any avanç de tot. Mira que tota la vida t¨havem comparat amb ell en la forma de jugar i ara sen va a Munic. Si el trobares alguna vegada per ahi demanali un autograf per mi. Un abraç.

  • J.O.

   Gràcies Betet, i feliç any nou per a tu també. Si me’l trobe, com a aquells dos xixonencs, li done records de la teua part.

 2. Montse

  Encara q el futbol no m´interesssa gens, gràcies per la informació: no deixa de ser un català -com jo- que entrenarà l´equip d´una ciutat de la que n´estic profundament enamorada.

 3. Toni M.

  Jordi, tu que lo sabes todo, jeje. Un comentari que m’inquieta… M’han dit q potser Senyor Raúl fitxe com a segon de Pep?? o soles son bobaes? un abraç bonico!

  • J.O.

   Ei Toni! S’especula amb el fitxatge de segon per a Pep entre Raúl, Rafa Carbonell o el mateix Mourinho… ja t’ho conte. Una abraçada molt forta amic, i a vore si te’n vens per ací ja d’una

 4. Retroenllaç: El fitxatge del Pep. Però què es el FC Bayern? « La peluquería de Balotelli
  • J.O.

   No serà tant. A Alcoi teniu molts personatges enormes. Tan grans que no caben per la porta (i per això ací no els deixen entrar;)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s